Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp?

Voordelen:

 • Zeer aangenaam klimaat dankzij een constante temperatuur
 • Geen of veel minder gas nodig
 • Energiekosten dalen (bij combinatie met zonnepanelen nóg veel meer)

Nadelen

 • Buitenunit nodig die meestal in het zicht komt
 • Buitenunit maakt geluid
 • Extra ruimte nodig voor apparatuur in stookhok (bij all electric meer dan bij hybride)

 

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Moderne warmtepompen maken veel minder geluid dan de warmtepompen van een aantal jaar geleden. De warmtepompen van Nefit-Bosch behoren tot de  allerstilste in de markt. Er is vrijwel altijd een oplossing te vinden om aan de wettelijke eisen van geluid voor warmtepompen te voldoen.

Hier is een goed filmpje waarin je kan zien hoeveel geluid een Bosch warmtepomp maakt, 

Welk vermogen warmtepomp heb ik nodig?

Dat kunt u binnen 3 minuten zelf eenvoudig uitrekenen op onze website.

Welk type warmtepomp moet ik kiezen?

Warmtepompen zijn op 3 manieren in te delen op 'type'.

1) Waar het de energie vandaan haalt en waar de pomp die aan afgeeft. Lucht-lucht, water/water of lucht/water warmtepompen.

2) Transport van warmte tussen buitenunit en binnenunit via koelmiddel of via water: monoblock- of split-warmtepompo

3) Gasloos of niet helemaal: all-electric- of hybride-warmtepomp

Ad 1) Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte/kou uit de buitenlucht en geeft het af aan de binnelucht (de meeste airco's). Of een water/water warmtepomp haalt de warmte uit het grond(water) en geeft het af aan het CV-water. 

Bij bestaande woningen wordt vrijwel altijd gekozen voor een lucht-water warmtepomp. Dit houdt in dat de buitenunit de warmte en koude uit de buitenlucht haalt en via water aan radiatoren, vloerverwarming en ventilatie units afgaat. Warmtepomp 013 is gespecialiseerd in lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. Mocht in uw situatie een ander systeem het beste blijken zullen wij u doorverwijzen naar een daarin gespecialieerd bedrijf.

Ad 2) Bij een monoblock zitten de compressor en de verdamper samen in de buitenunit. Die geven hun warmte/koude af aan CV water dat naar de binnenunit loopt en vandaaruit de Cv ingaat. Bij een split gaat het warmte/koudetransport via koelvloeistoffen. 

Is een all-electric of hybride warmtepomp voor mij het meest geschikt?

Dat hangt af van de isolatie van uw huis, of u vloerverwarming heeft, of u ruimte heeft voor de opslag van warm water en of u principieel 'van het gas af wil' ook al is dat duurder.

In grote lijnen is all-electric mogelijk bij woningen van bouwjaar 2000 of jonger. Ook is het vaak mogelijk als uw huis goed is nageïsoleerd en lage temperatuurverwarming heeft zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. In de meeste andere gevallen is een hybride oplossing zowel qua jaarlijkse energiekosten als investering goedkoper.

In een persoonlijk gesprek kan onze specialist u hierover adviseren.

Is een Monoblock of een split warmtepomp het meest geschikt voor mij?

Monoblock

 • Onder ideale omstandigheden een rendement dat circa 5% hoger dan die van een split unit. Een monoblock heeft echter meer leidingverliezen dan een split. Bij een afstand tussen de binnenunit en buitenunit van 5 meter is het rendementvoordeel al verdampt.
 • Leidingen die buiten liggen moeten van speciale vorstbeveiliging worden voorzien voor het geval de ketel bij vorst in storing zou gaan.
 • Meestal iets stiller
 • Buitenunit wordt meestal op de grond geplaatst
 • Circa € 1000 duurder dan een split unit
 • Verwachte levertijd 9 tot 12 maanden

Split unit

 • Investering is circa €1000 lager.
 • Grotere afstanden tussen buiten en binneunit mogelijk
 • Kan meestal op of boven een (plat)dak of aan een muur worden gehangen
 • Mag alleen geïnstalleerd worden door een gecertificeerd f-gassen installateur
 • Verwachte levertijd 2 tot 3 maanden

NB Er zijn in Tilburg maar weinig bedrijven die gecertificeerd zijn om met F-gassen te werken. Bedrijven zonder dit certificaat mogen uitsluitend monoblocks plaatsen. Wij zien regelmatig installaties waarbij een monoblock niet de beste oplossing is maar toch wordt geadviseerd is. Mogelijk omdat het bedrijf geen split units mag plaatsen.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Allereerst is er de rijkssubsidie op warmtepompen van tussen de €2475 en €3900. Hoeveel dit is hangt af van het type dat u kiest. Deze rijksregeling wordt uitgevoerd door de RVO.

Wij leveren u alle benodigde stukken aan voor het aanvragen van de subsidie zodat dit voor maar 10 minuten werk is! 

Wellicht komt u in combinatie met een warmtepomp ook in aanmerking voor subsidie op isolatie. Zo is er een subsidieregeling voor dak- gevel en vloerisolatie. Hier leest u de voorwaarden. Voor glasisolatie heeft het RVO deze regeling. 

Hoe lang duurt het voor subsidie wordt uitgekeerd?

Van onze klanten horen wij terug dat vanaf het moment van indienen het circa 2 a 3 weken duurt voor het geld op je rekening staat.

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp vraagt een netto investering van minimaal €5700*. Meestal is een buffervat (en daardoor ook een extra circulatiepomp nodig) en dan is de investreing minimaal €6500. Dat is inclusief installatie en inclusief BTW en na aftrek van subsidie voor een hybride split warmtepomp van 5,2 KW waarbij de bestaande HR-ketel kan worden gebruikt. De prijs is bij ons inclusief magneet vuilafscheider, topkwaliteit aansluitmaterialen, eerste 2 jaar gratis onderhoud, installatie door Nefit-Bosch gecertificeerd installateur, nazorgbezoek etc. 

Een paar andere voorbeelden:

Een hybride monoblock van 7KW samen met een nieuwe CW4 HR ketel vraagt een netto investering van € 11.200 (incl buffervat)*

Een all-electric split tower van 8KW vraagt een netto investering van €9.440 (incl buffervat)*

Een all electric monoblock van 13 KW met een extra grote vooorraad warm water van 300 liter vraagt een netto investering van € 12.550 (incl buffervat)*.

* Kosten verhogende zaken:

 • Als het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming etc) moet worden aangepast
 • Leidingen moeten worden verlegd
 • Zware binnen- of buitenunit(s) de trap- of het dak op moeten en speciale liften nodig zijn
 • De afstand tussen de binnen en buiteunit meer dan 5 meter is
 • Er andere bijzondere omstandigheden bij aanleg zijn

Ik heb een goedkopere offerte bij een ander bedrijf. Hoe kan dat?

Wij zijn er heel trots op dat wij nog nooit zijn tegengekomen dat concullega's goedkoper zijn. Wat wij wél tegenkomen is een lagere offerteprijs. Als premium partner van Nefit-Bosch houden wij ons aan alle voorschriften van Nefit-Bosch. Ook zien wij nog wel eens dat wettelijke eisen niet worden nageleefd en/of dat bedrijven niet de juiste certificeringen hebben. Wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen zoals bijvoorbeeld Armacell koelleidingen, A-merk beugels en klemmen, VSH X-press koppelingen en ABB werkschakelaars. De volgende zaken zijn bij ons bij de prijs inbegrepen. Als u een lagere offerte heeft dan zijn mogelijk de volgende zaken niet bij de prijs inbegrepen:

 1. Vuilafscheider met magneetafscheider
 2. Aanleggen spoelgroep om installatie te kunnen spoelen
 3. Alle appendages die door Nefit-Bosch zijn voorgeschreven
 4. Afwerking van koelleidingen in het zicht of op het dak in nette kunststof leidinggoten
 5. Vorstbeveiligingskabel indien nodig voor condenswaterafvoer
 6. Maken van grindput voor condenswaterafvoer indien nodig
 7. Zeven jaar fabrieksgarantie op Hr-ketel
 8. Bij nieuwe HR-ketel nieuwe Burgerhout rookgasafvoer en nieuwe pijpen en beugeling conform nieuwe gasketelwet
 9. Handelingen aan Hr-ketel in hybridesysteem door gecertificeerd CO-monteur (wettelijke eis)
 10. Handelingen aan split units door gecertificeerd f-gassen monteur (wettelijke eis)
 11. Installatie warmtepomp door gecertificeerd Nefit Bosch monteur
 12. Nazorgbezoek: enkele weken na installatie, of in de zomer aan het begin van het stookseizoen komen wij bij u langs om alles te controleren, instellingen te verfijnen en al uw vragen te beantwoorden
 13. Eerste 2 jaar onderhoudscontract op de gehele installatie (m.u.v. de Cv-ketel als we de bestaande CV ketel hebben gebruikt)
 14. Alleen maar A-merk aansluitmaterialen (dus geen Ali-express spullen die het de eerste 2 jaar meestal ook nog wel redelijk doen)

Kom ik bij jullie ook in aanmerking voor een duurzaamheidslening van de gemeente?

Jazeker! wij zijn een officiele partner van Nefit-Bosch. De gemeente Tilburg heeft de uitvoering van de energiebespaarlening uitbesteed aan het Warmtefonds. 

Wat is de levertijd van een warmtepomp?

De levertijd die Bosch Nefit momenteel afgeeft is 2 tot 3 maanden voor een split warmtepomp en 9 tot 12 maanden voor een monoblock. Sommige boilervaten hebben momenteel een levertijd van 15 tot 18 maanden. Deze levertijden zijn aan het dalen.

Kunnen jullie ook waterzijdig inregelen?

Jazeker! Hier leest u meer over waterzijdig inregelen.

Kan ik een specificatie krijgen van de installatiekosten?

Helaas is dat niet zo makkelijk. Om u een zo goed mogelijk beeld te geven van alle kosten die in onze offerteprijs zitten noemen wij die graag voor u. Wij doen dit omdat wij niet willen dat u het gevoel heeft dat wij een té hoog tarief rekenen.

BTW: al onze prijzen zijn inclusief 21% BTW

Appendages: pompgroepunit of Wilo circulatiepomp, buffervat, (koperen) leidingen, inlaatcombinatie, aansluitmaterialen, signaalkabel, stroomkabel, kabelgoten, muurbeugels, bigfoots, koelleidingen, leidingisolatie, perskoppelingen, afsluiters, ontluchters, magneetafscheider, vuilafscheider, pvc buis en koppelingen voor afvoer, bevestigingsbeugels etc. etc. 

Vaste bedrijfskosten: onderhoud, brandstof, verzekering en wegenbelasting transportmiddelen. Certificeringen STEK, CO, BRL100, BRL6025, lidmaatschap van Techniek Nederland, opleidingen, jaarlijks eiken van apparatuur (rookgasmeters, perstang, koudemiddel manifold, momentsleutels), afschrijving-, onderhoud-, en keuren van specialistische koel- en pers apparatuur. 

Kantoorkosten: accountant, boekhoudpakket, verzekeringen, telefoon, website, marketing, bedrijfsbus etc etc. Ook al deze kosten moeten worden betaald en zijn verwerkt in het tarief. 

Personeelskosten: salaris, pensioen, ziekteverzekering, vakantiedagen, verlofdagen, ziektedagen, opleidingsdagen, sociale lasten, arbodienst.

Uren niet besteed aan installatie: intakegesprek, offertes maken, vragen klanten beantwoorden, garantie en nazorg.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt volgens natuurkundige principes van verdampen en condenseren.  De warmte wordt gewonnen door koudemiddel vloeistof bij lage temperatuur laten verdampen door de druk te verlagen. Vloeistof wordt gas; warmte wordt afgegeven door het koudemiddel in druk en temperatuur te verhogen en zo te laten condenseren. 

De drukverhoging vindt plaats in de compressor. Het drukverschil wordt in stand gehouden door het in de koelcyclus tegenover de compressor opgenomen expansie orgaan. Deze componenten vormen samen met de verdamper en de condensor de kern van een koude- en dus ook van een warmtepompsysteem. Zonder één van deze componenten kunnen dit soort systemen niet functioneren. De warmte wordt opgenomen in een verdamper (buitenunit) en weer afgegeven in een condensor (binnenunit). Als dit proces omgekeerd wordt dan kan de warmtepomp voor koeling gebruikt worden.

In dit filmpje wordt de werking uitgelegd.

Werkt een warmtepomp ook als het hard vriest?

De nieuwste warmtepompen van Bosch kunnen zelfs bij een buitentemperatuur van -20°C nog steeds warmte uit de buitenlucht halen. Bij deze temperaturen wordt het rendement van de warmtepomp wel veel lager. De modernste warmtepompen van Bosch hebben bij -7gr nog steeds een rendement van 400%! Bij extreem lage buitentemperaturen kan het goedkoper zijn om met gas te stoken in plaats van met een warmtepomp. Dat is dan ook een voordeel van een hybride systeem boven all-electric.

Is koudemiddel Propaan, R32 of R410a het beste?

Wat het beste is hangt af van wat je belangrijk vindt. Het ene middel is minder schadelijk voor het milieu als het daarin terecht zou komen (wat bij deskundige installatie en goed gebruik in principe nooit gebeurd). Ook zijn er verschillen in brandbaarheid, prestaties en prijs. Propaan, R32 en R410a zijn allemaal niet belastend voor de Ozonlaag.

GWP staat voor Global Warming Potential en wordt vergeleken met CO2. Hoeveel keer meer belastend het koudemiddel is per kilo dan CO2 als het in de natuur zou komen. Pas als het warmtepompsysteem lek zou raken komt het koudemiddel in de atmosfeer. Normaal gespreoken wordt het koudemiddel op het einde van de levensduur uit de installatie gehaald en hergebruikt of vernietigt zonder schade voor het milieu.

In Europa wordt momenteel wetgeving voorbereid om R32 en R410a te vervangen door propaan vanwege de milieubelasting als het zou ontsnappen. Deze wetgeving zal mogelijk rond 2026 worden ingevoerd. Vanaf dat moment moet alle nieuwe warmtepompen en airco's op propaan werken. Installaties met R32 en R410a mogen nog wel gewoon worden gebruikt en onderhouden worden tot het einde van hun levensduur.

R32 is momenteel het meest gebruikte koudemiddel. Het heeft een GWP van 675. R32 is licht brandbaar en licht explosief. In de modernste warmtepompen kan R32 water opwarmen tot 60 graden en zelfs bij -20graden nog warmte uit de buitenlucht halen.

R410a is niet brandbaar en heeft een GWP van 2088. In de modernste warmtepompen kan R32 water opwarmen tot 60 graden en zelfs bij -20graden nog warmte uit de buitenlucht halen.

Propaan (R290) is het nieuwste koudemiddel dat over een paar jaar door Europa verplicht zal worden gesteld vanwege de lagere milieu-impact als het zou ontsnappen. Het heeft namelijk een GWP van slechts 3. Vanwege de brandbaarheid en explosiegevaar mogen maar heel kleine hoeveelheden propaan ín de woning komen waardoor split units met propaan zelden mogelijk zijn. Propaan heeft een hogere condensatie en verdampingstemperatuur dan R410a en R32. Daarmee kan het hogere temperaturen leveren maar presteert het minder bij lage temperaturen. De lagere COP op momenten dat het buiten vriest maakt dat in een hybride situatie er eerder op gas wordt overgeschakeld dan bij andere koudemiddelen. Dat is juist op de momenten dat die hoge aanvoertemperatuur nodig is. In een all electric situatie kan niet worden overgeschakeld naar gas. Op die momenten verbruikt een warmtepomp op propaan, vanwege de lagere COP, meer electra dan een warmtepomp op R32 of R410a. 

De meeste fabrikanten hebben sinds dit jaar een monoblock op propaan in hun programma. De prestaties hiervan zijn meestal prima en vergelijkbaar met die van de meest recente modellen van monoblocks op R410a en R32. Voordelen: hogere temperatuur mogelijk, bij hoge temperaturen betere prestaties dan R410a en R32, niet zo erg voor het milieu als koudemiddel zou ontsnappen. Nadelen: alleen in monoblock, duurder in aanschaf, brandbaar, explosief en presteert minder bij lage temperaturen.

Wat is monovalent, mono-energetisch en bivalent?

 

 • Monovalent betekent dat de warmtepomp de enige warmtebron is
 • Mono-energetisch betekent dat er slechts van één energiebron gebruik wordt gemaakt (elektriciteit, gas, waterstof etc). Bij warmtepompen zal mono-energetisch vrijwel altijd 'all-electric' betekenen. Maar dit kan dus ook warmtepomp in combinatie met een elektrisch verwarmingselement zijn.
 • Bivalent betekent bij warmtepompen een combinatie van een warmtepomp met een gasgestookte CV-ketel. Dit wordt ook wel een hybride-warmtepomp genoemd.

Kunnen warmtepompen ook koelen?

In principe kan iedere warmtepomp ook koelen. Probleem bij koelen is echter dat er condens ontstaat. Ga je bijvoorbeeld sterk koelen via je vloerverwarming ontstaat er condens op de vloer, je verdeler en op leidingen, maar ook in muren en isolatie. Dit kan nare vochtklachten geven en als gevolg daarvan weer schmmel en stank. Een warmtepomp kan de temperatuur in je huis maximaal met ongeveer 2 graden (vaak maar 1 graad) verlagen. Ook ontvochtigt een warmtepomp niet wat een airco wel doet. Omdat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht stijgt het vochtpercentage in de woning als je gaat koelen via CV leidingen. De meeste mensen ervaren een hoger vochpercentage op warme dagen als onaangenaam. Voor koelen werken normale thermostaatkranen niet en ook zoneregelingen en vloerverwarmingverdelers moeten geschikt zijn om te koelen. In de praktijk wordt het koelen hierom in bestaande woningen maar zelden toegepast en is het comfortabeler, effectiever en vaak zelfs goedkoper om een 'gewone' airco bij te plaatsen.

Wat betekent 'COP'?

COP staat voor Coëfficiënt of Performance. Dit geeft het rendement van een warmtepompsysteem weer. Een COP van 4 betekent dat het systeem 4kW aan energie levert voor iedere kW energie die erin gestopt wordt. Anders gezegd; het rendement is gelijk aan 400%. Warmtepompen moeten in Nederland voldoen aan een minimale COP van 4. Nefit zit hier zelfs nog ruim boven met, afhankelijk van het model, COP's van tussen de 4,7 en 5,0!

Kan een warmtepomp worden gecombineerd met een gewone CV-ketel?

Die mogelijkheid bestaat inderdaad. In dat geval wordt er gesproken van een hybride warmtepomp. De besparing op gas is met zo’n systeem aanzienlijk doordat de warmtepomp voor de meeste dagen zorgt voor verwarming en de cv-ketel alleen bijspringt als het erg koud is (en zorgt voor warm water). Je bespaart zo'n 90% op je gasverbruik voor verwarming. Voor warm water voor bijvoorbeeld douchen blijf je echter gewoon gas gebruiken en veel mensen blijven ook op gas koken. Je totale gasverbruik daalt dus met minder dan 90%. Voor de meeste huishoudens zal de totale besparing op gasverbruik zo'n 60 tot 70% zijn. 

Wat is het verschil tussen 'boilervat', 'expansievat' en 'buffervat'?

Boilervat: dit is de opslag van warm drinkwatrer en komt (bijna) alleen voor in all-electric systemen. Bij hybride wordt het water immers meestal direct gemaakt door de ketel. Een boilervat is standaard ca 200L groot. Het houdt het water op de ingestelde temepratuur (bij warmtepompen meestal 55 graden). Daarmee kan door bijmening van koud water ca 300L water op 40 graden worden geleverd. Hiemee kan ca een half uur onafgebroken worden gedouched met een normale douchekop.

Expansievat: dit is een (meestal rood) vat dat in de buurt van de ketel hangt. Het dient om drukschommelingen in het verwarmingssysteem op te vangen als gevolg van uitzetten van warm water. Het vat heeft een inhoud van ca 10% van het totale volume van het verwarmingssysteem (bij vloerverwarming iets minder). De voordruk van het expansievat - dit is de druk waarop het expansievat met stikstof is voorgevuld - is (meestal) 0,5 als het buffervat op zolder staat en (meestal) 1,0 als die in de kelder of de BG staat.

Buffervat: dit is een vat voor de opslag van warm CV-water bij een warmtepomp. Het buffervat heeft als belangrijkste doel om het aantal starts en stops van de warmtepomp terug te dringen. Dat is goed voor de levensduur van de compressor van de warmtepomp en goed voor het rendement van de warmtepomp. Als de warmtepomp tijdelijk net iets meer energie levert dan het systeem nodig heeft dan wordt de warmte opgeslagen in het buffervat en als er vraag is wordt eerst de warmte uit het buffervat gebruikt zonder dat de warmtepomp aan hoeft te slaan. Tweede belangrijke functie van het buffervat is de 'ontdooicyclus'. Met name bij temperaturen nét boven 0 zal de buitenunit snel dichtvriezen met vocht. De lucht is dan vaak vrij vochtig en omdat de warmtepomp warmte uit de buitenlucht onttrekt daalt de temperatuur van de buitenunit onder 0 en de vochtige lucht vriest dan in. De warmtepomp gaat zichzelf dan ontdooien door het koelproces tijdelijk omn te draaien. De warmtepomp gaat dan binnen koelen en buiten verwarmen. De warmte die de warmtepomp hiervoor gebruikt komt uit het buffervat. Daarom is het ook vrijwel altijd écht nodig een buffervat te plaatsen.

Maakt de grootte van de boiler in een all-electric warmtepompsysteem uit voor het energieverbruik?

Ja, hoe groter de boiler hoe minder zuinig die is. Ook hebben niet alle boilers dezelfde energie efficiency. Daar geldt meestal weer, hoe duurder de boiler hoe beter de energie efficiency. De door Bosch Nefit aangeboden boilers voor warmtepompen varieren van 190 liter tot 428 liter en van € 1385 tot € 2879.

Het energieverbruik van een boiler in een warmtepompsysteem voor bereiden van warm tapwater is afhankelijk van de onderstaande vier factoren:

 1. Warm tapwaterverbruik aan de tappunten: hoe mee water je hebt hoe langer je kan douchen. Dat extra gebruik kost natuurlijk energie.
 2. Hoe korter en hoe beter geisoleerd de leidingen zijn hoe minder verlies er optreedt
 3. Benodigde energie voor antilegionella programma. Legionella gaat dood als een vat 20 minuten op 60 graden staat (of 10 minuten op 65 graden). De nieuwste warmtepompen van Bosch kunnen het water opwarmen tot 60 graden. De electrische spiraal zal dus niet of nauwelijks nodig zijn om het water op de vereiste temperatuur te krijgen. Bij de maximale temperatuur die de warmtepomp dan moet leveren is het rendement wel iets lager dan bij bijvoorbeeld 50 graden maar nog steeds wordt de meeste energie daarvoor ‘gratis’ uit de buitenlucht gehaald. Aangezien het water met de hogere temperatuur weer gebruikt gaat worden is er wel verlies wanneer dit bij een grotere hoeveelheid water moet worden gedaan maar is dit verlies gering.
 4. Stilstandsverlies van de boiler; het water op temperatuur houden. Dit zogenaamde stilstandsverlies van een boiler varieert tussen de 57 en 91 watt afhankelijk van het type ketel en de grootte (190L tot 428L). Aangezien dit verlies wordt aangevuld door de warmtepomp is het stroomverbruik bij een COP van 4 een kwart van het wattage stilstandsverlies. Het verschil tussen de zuinigste en de minst zuinige boiler is 34 watt. Bij een COP van 4 is dit een extra stroomverbruik van de zuinigste boiler ten opzichte van de minst zuinige 75Kwh per jaar.

Kan de warmtepomp per app worden bediend?

Standaard wordt de warmtepomp geleverd zonder mogelijkheid om de pomp per app te bedienen. Tegen meerkosten is bediening per app via Easycontroll en/of Homecom-Easy echter wel mogelijk. Wat je wel en niet per app kan bedienen is momenteel sterk in ontwikkeling.

De circulatiepomp bij de binnenunit springt onverwacht aan. Waarom is dat?

De circulatiepomp springt (meestal 's-nachts) een keer aan om te voorkomen dat de pomp vast komt te zitten.

De warmtepomp gaat niet aan of niet uit als ik thermostaat hoger/lager zet. Werkt de warmtepomp wel?

Dat is ook de bedoeling en is het gevolg van dat uw systeem met een stooklijn en diverse instellingen werkt om comfort te verhogen en energie te besparen. Om de installatie te laten doen wat u wil hebben we een pagina over de stooklijn en instellingen.

Kan ik zelf de stooklijn instellen?

Jazeker kan dat. We hebben hier een speciale pagina stooklijn instellen voor gemaakt

De leidingen maken geluid na installatie van de warmtepomp. Wat is dat?

Geluid in de leidingen kan een aantal oorzaken hebben:

1) Borrelend geluid. Dit duidt op lucht in het systeem. Radiatoren zijn eenvoudig zelf te ontlichten met een ontluchtingssleuteltje. Onze warmtepompen hebben automatische ontluchters die de lucht in de loop der tijd automatisch uit het systeenm halen.

2) Suizend geluid. Dit duidt op een (te) hoge stroomsnelheid van het water in het systeem. Door de circulatiepomp iets lager te zetten wordt dit voorkomen.

3) Klapperend geluid. Waarschijnlijk zijn er ergens een paar leidingen niet goed gebeugeld en klappen tegen elkaar bij driukbverschillen in het systeem. Vaak is diot bij waterleidingen.

4) Piepend geluid. Waarschijnlijk zitten er leidingen tegen iets aan. Door temperatuurverschillen 'schuren' de leidingen er tegenaan en veroorzaken geluid.