Stooklijn instellen

LET OP!!   Als u niet precies weet wat een stooklijn is raden we u aan eerst de pagina lezen hoe de stooklijn werkt

Eenvoudig zelf de stooklijn instellen bij een Bosch warmtepomp

U kunt door het menu lopen door aan de ronde knop te draaien en als u bij uw keuze bent dan drukt u op de knop.

Allereerst moet u in het Service menu komen. U doet dit door op de binnenunit van de warmtepomp de knop "menu" ongeveer 7 seconden ingedrukt te houden. 

Vervolgens kunt u de volgende zaken instellen:

  • Het eindpunt van de stooklijn: welke temperatuur water moet de pomp gaan leveren bij -20 graden buitentemperatuur (menu 'stooklijn instellen')
  • Het voetpunt van de stooklijn: welke temperatuur water moet de pomp gaan leveren als de buitentemperatuur onder de 16 a 20 graden komt (menu 'stooklijn instellen')
  • Welke maximumaanvoertemperatuur wilt u hebben (menu 'stooklijn instellen')
  • Hoe lang moet de buitentemperatuur onder ingestelde temperatuur komen voor u wil dat de warmtepomp aanspringt? Dit bijvoorbeeld om te voorkomen dat de warmtepomp tijdens een zomernacht gaat verwarmen. 

LET OP! Als u NIET de optie "voetpunt" ziet dan staat "type regeling" waarschijnlijk niet juist ingesteld. Controleer of er bij "Type regeling"  de optie "A. voetp" is geselecteert.  Daar gaat u naar "verwarmen/koelen instellen" dan naar "verwarmingsgroep 1" dan "Type regeling"  en kiest u de optie "A. voetp". 

Het duurt te lang voordat de warmtepomp gaat verwarmen

Standaard heeft een warmtepomp een vertraging van minimaal een uur voor hij aanspringt. Dat is om te voorkomen dat de warmtepomp aanspringt bij incidentele schommelingen.

De reden dat de warmtepomp niet aanspringt als de kamertemperatuur onder de gewenste waarde komt is dat iedere moderne gasketel en warmtepomp op basis van een stooklijn werkt. De thermostaat in de huiskamer is niet leidend of de warmtepomp wel of niet aangaat maar beinvloed dat enigszins.

Wil u dat de warmtepomp eerder aangaat dan kunt u 2 dingen doen:

1) Het voetpunt verleggen. Het voetpunt; het momment bij welke buitentemperatuur de warmtepomp gaat verwarmen, staat meestal ingesteld tussen de 16 en 18 graden. Als u wil dat de warmtepomp reeds bij een hogere buitentemperatuur aanngaat dan verlegt u dit punt naar een hogere temperatuur.

Installatiemenu (8 sec menuknop ingedrukt houden)/ Verwarmen-koelen instellen / Verwarmingsgroep 1 / CV bedrijf uit --> Deze temperatuur met 1 of 2 graden verhogen

2) De stooklijn verhogen: als het zich met name voordoet bij buitentemperaturen van boven de 10 graden dan moet het voetpunt omhoog, als het zich met name voordoet bij vorst moet het eindpunt omhoog.

Installatiemenu (8 sec menuknop ingedrukt houden)/ Verwarmen-koelen instellen / Verwarmingsgroep 1 / Stooklijn instellen --> Voetpunt of eindpunt temperatuur verhogen

De warmtepomp gaat wel aan maar het wordt niet warm genoeg

Oplossing is om de stooklijn te verhogen. Als het zich met name voordoet bij buitentemperaturen van boven de 10 graden dan moet het voetpunt omhoog, als het zich met name voordoet bij vorst moet het eindpunt omhoog.

Installatiemenu (8 sec menuknop ingedrukt houden) / Verwarmen-koelen instellen / Verwarmingsgroep 1 / Stooklijn instellen --> Voetpunt of eindpunt temperatuur verhogen

De temperatuur is niet constant

Heel warm en heel koud duidt op een te hoge stooklijn. Het systeem warmt op met een te hoge temperatuur water. Als het systeem de gewenste temperatuur heeft bereikt dan is het water in het systeem nog steeds warm en geeft ook die warmte af waardoor de temperatuur nog verder stijgt. Vervolgens blijft het lang boven de ingestelde temperatuur en koelt het hele systeem weer helemaal af. De temperatuur daalt en als de warmtepomp weer aanspringt duurt het weer een tijd voor hij het hele systeem op temperatuur heeft. In die tijd datr de pomp de (vloer)verwarming gaat verwarmen daalt de binnentemperatuur nog verder. 

Oplossing is om de stooklijn te verlagen. Als het zich met name voordoet bij buitentemperaturen van boven de 10 graden dan moet het voetpunt omlaag, als het zich met name voordoet bij vorst moet het eindpunt omlaag.

Installatiemenu (8 sec menuknop ingedrukt houden)/ Verwarmen-koelen instellen / Verwarmingsgroep 1 / Stooklijn instellen --> Voetpunt of eindpunt temperatuur verlagen

Tijdens een zomernacht springt de warmtepomp aan

De buitentemperatuur kan 's nachts dalen naar onder de ingestelde temperatuur waarop de warmtepomp gaat verwarmen. Om dit te voorkomen is er een instelling: 'grenswaarde directe start verwarmen'. Door deze op 10k (10 graden) te zetten wordt dit voorkomen.

Installatiemenu (8 sec menuknop ingedrukt houden)/ Verwarmen-koelen instellen / Verwarmingsgroep 1 / Grensw. direct start verw. --> deze op 10K zetten