Welk type warmtepomp moet ik kiezen?

Warmtepompen zijn op 3 manieren in te delen op 'type'.

1) Waar het de energie vandaan haalt en waar de pomp die aan afgeeft. Lucht-lucht, water/water of lucht/water warmtepompen.

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte/kou uit de buitenlucht en geeft het af aan de binnelucht (de meeste airco's). Of een water/water warmtepomp haalt de warmte uit het grond(water) en geeft het af aan het CV-water. 

Bij bestaande woningen wordt vrijwel altijd gekozen voor een lucht-water warmtepomp. Dit houdt in dat de buitenunit de warmte en koude uit de buitenlucht haalt en via water aan radiatoren, vloerverwarming en ventilatie units afgaat. Warmtepomp 013 is gespecialiseerd in lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. Mocht in uw situatie een ander systeem het beste blijken zullen wij u doorverwijzen naar een daarin gespecialieerd bedrijf.

2) Transport van warmte tussen buitenunit en binnenunit via water of via koudemiddel: monoblock- of split-warmtepomp

Bij een monoblock zitten de compressor en de verdamper samen in de buitenunit. Die geven hun warmte/koude af aan CV water dat naar de binnenunit loopt en vandaaruit de CV ingaat. Bij een split gaat het warmte/koudetransport via koudevloeistoffen. 

3) Gasloos of niet helemaal: all-electric- of hybride-warmtepomp