Maakt de grootte van de boiler uit voor het energieverbruik?

Ja, hoe groter de boiler hoe minder zuinig die is. Ook hebben niet alle boilers dezelfde energie efficiency. Daar geldt meestal weer, hoe duurder de boiler hoe beter de energie efficiency. De door Bosch Nefit aangeboden boilers voor warmtepompen varieren van 190 liter tot 428 liter en van € 1385 tot € 2879. Wij werken echter ook met Inventum boilers speciaal voor warmtepompen. Deze boilers zijn energiezuiniger en hebben een groter overdrachtsoppervlak ín de ketel waardoor de warmtepomp met een lagere aanvoertemperatuur het water op de juiste temperatuur kan krijgen wat de efficiency van de warmtepomp ten goede komt.

Het energieverbruik van een boiler in een warmtepompsysteem voor bereiden van warm tapwater is afhankelijk van de onderstaande vier factoren:

  1. Warm tapwaterverbruik aan de tappunten: hoe mee water je hebt hoe langer je kan douchen. Dat extra gebruik kost natuurlijk energie.
  2. Hoe korter en hoe beter geisoleerd de leidingen zijn hoe minder verlies er optreedt
  3. Benodigde energie voor antilegionella programma. Legionella gaat dood als een vat 20 minuten op 60 graden staat (of 10 minuten op 65 graden). De nieuwste warmtepompen van Bosch kunnen het water opwarmen tot 60 graden. De electrische spiraal zal dus niet of nauwelijks nodig zijn om het water op de vereiste temperatuur te krijgen. Bij de maximale temperatuur die de warmtepomp dan moet leveren is het rendement wel iets lager dan bij bijvoorbeeld 50 graden maar nog steeds wordt de meeste energie daarvoor ‘gratis’ uit de buitenlucht gehaald. Aangezien het water met de hogere temperatuur weer gebruikt gaat worden is er wel verlies wanneer dit bij een grotere hoeveelheid water moet worden gedaan maar is dit verlies gering.
  4. Stilstandsverlies van de boiler; het water op temperatuur houden. Dit zogenaamde stilstandsverlies van een boiler varieert tussen de 57 en 91 watt afhankelijk van het type ketel en de grootte (190L tot 428L). Aangezien dit verlies wordt aangevuld door de warmtepomp is het stroomverbruik bij een COP van 4 een kwart van het wattage stilstandsverlies. Het verschil tussen de zuinigste en de minst zuinige boiler is 34 watt. Bij een COP van 4 is dit een extra stroomverbruik van de zuinigste boiler ten opzichte van de minst zuinige 75Kwh per jaar.