Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De 5 meest bepalende factoren voor de terugverdientijd zijn:

  • Uw huidige gasverbruik
  • Of u stroom van uw zonnepanelen 'over' heeft
  • Wat uw huidige en toekomstige tarieven voor gas en electra zijn
  • Of u een all-electric of een hybride warmtepomp kiest
  • Of u vloerverwarming heeft

Vuistregel: bij een huidig gasverbruik van meer dan 1300m3 gas is een warmtepomp een goede investering, bij een huidig gasverbruik van minder dan 800m3 niet. Als u het meer precies wil weten gebruik dan onderstaande berekening. Kijk hier of all-electric voor u een mogelijke oplossing is.

 

Berekening - All electric

Wij gaan er van uit dat elektrisch gaat koken en uw gasaansluiting laat verwijderen. U gaat dan € 275 per jaar besparen op uw vastrecht. Als u zonnepanelen heeft en stroom 'over' heeft dan rekent u met het teruglevertarief (meestal tussen de € 0,05 en € 0,08). Als u (deels) bij moet kopen dan rekent u met het tarief dat u betaalt voor electra. (NB u zou eigenlijk moeten rekenen met de te verwachten tarieven maar omdat die erg afhankelijk zijn van marktomstandigheden en overheidsmaatregelen is dat lastig in te schatten. Vandaar dat terugverdientijd vrijwel altijd wordt berekend op basis van huidige tarieven).

  • Besparing is € 275 + huidige gasverbruik * huidige gastarief
  • Meerkosten zijn: uw huidige gasverbruik in m3 * 2,5 * (teruglever)tarief electra

De meerkosten haalt u af van de besparing en dat wordt uw netto besparing. De aanschafkosten (na subsidie) zijn tussen de € 7.750 (Tower 4KW zonder buffer) en € 11.950 (All electric 14KW met 300L boiler en 120L buffer). Als u kiest voor een monoblock ligt de investering € 2000 tot € 4500 hoger.

Voor de terugverdientijd in jaren: deel de investering door uw netto besparing. Voor rendement op uw investering deel de investering door de netto besparing. Alleen uzelf kan bepalen of u dit een interessante investering vindt.

 

Berekening - Hybride

Wij gaan er vanuit dat uw huidige gasketel wordt geïntegreerd met de hybride warmtepomp. Bepaal eerst hoeveel gas u verbruikt voor koken (gemiddeld huishouden 55m3 gas per jaar) en voor warm water (gemiddeld 100m3 gas pp pj). Haal dit van uw gasverbruik af en dan blijft gas voor verwarmen over. Hiervan gaat u 90% besparen als u voornamelijk vloerverwarming heeft en 80% als u voornamelijk radiatoren heeft. Uw besparing in geld is uw besparing in m3 gas * uw gastarief.

Als u zonnepanelen heeft en stroom 'over' heeft dan rekent u met het teruglevertarief (meestal tussen de € 0,05 en € 0,08). Als u (deels) bij moet kopen dan rekent u met het tarief dat u betaalkt voor electra. (NB u zou eigenlijk moeten rekenen met de te verwachten tarieven maar omdat die erg afhankelijk zijn van marktomstandigheden en overheidsmaatregelen is dat lastig in te schatten. Vandaar dat terugverdientijd vrijwel altijd wordt berekend op basis van huidige tarieven).

Uw meerkosten zijn: uw besparing op gas in m3 * 2,25 * (teruglever)tarief electra

De meerkosten haalt u af van de besparing en dat wordt uw netto besparing. De aanschafkosten (na subsidie) zijn tussen de € 5.650 (3400i 4 zonder buffer) en € 6.700 (3400i 6 met buffer). Als u kiest voor een monoblock ligt de investering € 2000 tot € 4500 hoger.

Voor de terugverdientijd in jaren: deel de investering door uw netto besparing. Voor rendement op uw investering deel de investering door de netto besparing. Alleen uzelf kan bepalen of u dit een interessante investering vindt.