Is een all-electric of hybride warmtepomp voor mij het meest geschikt?

Vrijwel alle mensen waar 'all electric' op lage temperatuur kan, kiezen daar ook voor. Dat komt omdat men dan (mits er elektrisch wordt gekookt) de gasaansluiting of aansluiting op stadsverwarming niet meer nodig is. Bij gas bespaar je daarmee € 275 per jaar aan vastrecht, bij stadsverwarming vaak nog veel meer. Of all electric ook echt kan hangt af of uw afgiftesysteem geschikt is en of u voldoende ruimte heeft voor de warmwaterboiler. Een complete all electric installatie met boiler is ongeveer even duur als een hybride installatie met een nieuwe ketel. Bij all electric bespaart u het vastrecht en ook het jaarlijks onderhoud aan de gasketel.

 

Kan ik een all electric installatie kwijt op de plaats waar nu de ketel hangt?

Een warmwaterboiler is ongeveer 60cm rond en 180cm hoog. Er is ook een liggend model (alleen 220 liter) die soms onder een laag gedeelte van het plat dak kan worden geplaatst. De boiler mag niet staan op plekken waar je nog bij moet kunnen; bijvoorbeeld een vloerverwarmingverdeler of de binnenunit. De binnenunit van een warmtepomp is circa 50cm breed, 40 cm diep en 70 cm hoog. Deze wordt meestal op een hoogte gehangen van 80 tot 100 cm aan de muur zodat er voldoende ruimte is om het leidingwerk onder de ketel aan te brengen. Als er een buffervat nodig is dan moet daar ook ruimte voor zijn. Die is ongeveer zo groot als een 50 liter bierfust. Het expansievat is zelden een probleem.

 

Is mijn afgiftesysteem geschikt? 

De meest voorkomende reden waarom all electric niet kan is omdat het huis verwarmt wordt met radiatoren waarvoor op dagen dat het hard vriest een aanvoertemperatuur van meer dan 55 graden nodig is om uw huis te warm te krijgen. Als u een winter lang de aanvoertemperatuur van uw CV (dus niet van uw tapwater!) op 55 graden zet en het lukt u om uw huis warm te houden dan is uw afgiftesysteem geschikt voor all electric. Lukt het niet op 55 graden maar wel met 65 graden dan nog is het ook mogelijk om over te gaan op all electric. U heeft dan echter wel een duurdere 'hoge temperatuur installatie' nodig. Lukt het op 65 graden ook niet dan is hybride voor u de beste oplossing.

Indien u niet weet ook welke temperatuur u uw huis goed kan verwarmen kunt u ook op een andere manier bepalen of uw huis (waarschijnlijk) geschikt is.

  1. U verwarmt uw huis uitsluitend met vloerverwarming: uw huis is geschikt voor all electric (lage temperatuur).
  2. Uw huis is van bouwjaar 2000 of jonger en heeft vloerverwarming in woonkamer, keuken en badkamer: uw huis is geschikt voor all electric (lage temperatuur) warmtepomp mits u accepteert dat op kamers waar geen vloerverwarming is het (veel) langer kan duren voor die kamer op temperatuur is.
  3. Uw huis heeft goede vloerisolatie, HR++ of HR+++ beglazing, uw muren en dak zijn na 2000 nog nageisoleerd. U heeft radiatoren waarmee u uw huis voordat u ging isoleren ook al kon verwarmen. In dat geval is uw woning waarschijnlijk ook geschikt voor all electric (lage temperatuur)

 

All electric lage temperatuur is voor mij niet geschikt, kan all electric hoge temperatuur dan wel?

Technisch is bijna ieder huis ongeacht bouwjaar en ongeacht isolatie te verwarmen met een all electric Hoge Temperatuur installatie. Het grote nadeel van deze installatie is echter dat het een flink hogere investering is en soms een enorm zware buitenunit nodig is die vaak niet op een dak kan staan. Als u om principiële redenen van het gas af wil en/of een terugverdientijd van circa 10 jaar acceptabel vindt, dan is een hoge temperatuur warmtepomp voor u een prachtige oplossing. 

 

De hybride warmtepomp

Voor ongeveer de helft van de bestaande woningen is hybride de beste oplossing. Als wij uw huidige ketel kunnen gebruiken dan is de investering ook lager dan bij all electric. De besparing op uw gasverbruik voor het verwarmen van uw woning is meestal 90%. Uw warm water voor douchen blijft u gewoon via uw gasketel doen maar de gemiddelde nederlander verbruikt slechts 100m3 ga per persoon per jaar voor douchen, bad en afwas. Bijkomende voordeel is dat u geen grote boiler nodig heeft voor de opslag van warm water en uw water nooit 'op' zal zijn want de ketel maakt het water aan op het moment dat u het nodig hebt. Het derde voordeel is dat als het erg hard vriest het rendement van een warmtepomp zo laag is dat het goedkoper is om met gas te verwarmen dan met een warmtepomp; uw hybride installatie schakelt op zo'n moment volautomatisch over op gas.

 

Weet u nog niet wat voor u het meest geschikt is?

In een persoonlijk gesprek kan onze specialist u hierover adviseren.