Oplevering van uw installatie

Als uw installatie door ons volledig is geïnstalleerd dan dragen wij de installatie officieel aan u over. Wij informeren u niet alleen over uw installatie en hoe u hier het meeste plezier van hebt maar dit is ook een wettelijke verplichting. In uw warmtepomp zitten koudemiddelen waar alleen gecertificeerde bedrijven zoals wij aan mogen werken. U mag dus zelf geen reparaties of handelingen verrichten aan het koudemiddelencircuit van uw installatie.

 

Optimaal gebruik maken van uw installatie

Een warmtepomp (en overigens ook de modernste gasketels) werken anders dan u gewend bent. Bij uw oude ketel was uitsluitend de kamertemperatuur bepalend of uw thermostaat een signaal gaf aan de ketel om te verwarmen. Het maakte daarbij niet uit of het buiten 15 graden boven nul was of 10 graden vroor. De ketel ging simpelweg op vol vermogen verwarmen wanneer het in de woonkamer kouder was dan de ingestelde temperatuur. De radiatoren werden snel heel erg warm en de kamertemperatuur schoot omhoog. Al snel werd de gewenste temperatuur bereikt en de thermostaat gaf aan dat de ketel kon stoppen. De radiatoren zelf waren uiteraard nog heel warm dus de temperatuur in de kamer schoot ook nog een stuk door naar boven totdat de radiatoren en al het water in het systeem voldoende was afgekoeld. Voor huizen met vloerverwarming werd dit 'zaagtand-effect' van de kamertemperatuur nog verder vergroot omdat het lang duurt voor de betonplaat om de vloerverwarming warm is en ook afkoelen duurt lang. 

Een warmtepomp is erg goed om langdurig, heel regelmatig precies de goede hoeveelheid warmte te leveren. Dan werkt de warmtepomp het meest energie-efficiënt en heeft u het comfort van een aangename constante temperatuur. Om altijd precies de goede hoeveelheid warmte te hebben is voor een ketel meer informatie nodig dan de kamertemperatuur en de gewenste kamertemperatuur namelijk de buitentemperatuur. Als het buiten hard vriest zal de warmtepomp namelijk een hogere aanvoertemperatuur moeten leveren dan wanneer het buiten +15 graden is. Wat de ketel precies moet leveren noemen we de stooklijn. Als het buiten +15 is dan hoeft de warmtepomp bijvoorbeeld slechts 30 graden aan te leveren maar als het 10 graden vriest misschien wel 50 graden.  

 

Thermostaat 's nachts lager zetten?

Het lijkt zo logisch om op momenten dat je niet in je woonkamer bent dan geen energie te verbruiken. Toch kost deze nachtelijke verlaging meestal meer dan het oplevert. Ons advies bij een warmtepomp is dan ook: hou de temperatuur 24 uur per dag constant; zeker als u vloerverwarming heeft. Dat wij dit adviseren heeft een 3-tal redenen:

  1. Met een nachtelijke verlaging 'verdien' je maar weinig. Het is immers maar een tijdelijke verlaging en de meeste warmte die je er 's-nachts niet in stopt moet je er 's-morgens juist weer extra in stoppen om alles weer op temperatuur te krijgen. Het enige dat je bespaart is het warmteverlies door ramen en muren als gevolg van een kleiner verschil van de kamertemperatuur met de buitentemperatuur. Indien u vloerverwarming heeft is de besparing minder omdat het heel lang duurt voordat het beton waar de vloerverwarming in ligt zo ver is afgekoeld zodat de kamertemperatuur gaat zakken. En als het 's-morgens weer aangenaam warm moet zijn dan moet de vloerverwarming al uren eerder aan om weer op temperatuur te komen. 
  2. Bij een nachtelijke verlaging van de temperatuur moet de warmtepomp 's-morgens heel hard werken om de temperatuur weer omhoog te krijgen. Met name bij vloerverwarming is dit effect heel groot. De warmtepomp zal daarvoor de aanvoertemperatuur flink hoger moeten maken en dat gaat ten koste van het rendement. Hoe lager de aanvoertemperatuur kan zijn hoe minder elektriciteit de warmtepomp nodig heeft om warmte uit de buitenlucht te halen.
  3. Bij een nachtelijke verlaging zijn 's-morgens ook alle vloeren, muren, aanrecht en meubels koud. Zelfs als de luchttemperatuur  in de kamer 20 graden is kan het vanwege het stralingseffect van koude muren en vloer kouder aanvoelen dan wanneer de temperatuur constant op 19 graden zou zijn gehouden. Daardoor kan je het gewenste comfort bij een constante temperatuur al halen bij een lagere temperatuur

 

De stooklijn instellen

Nefit Bosch Bosch heeft heel veel data van hoe een stooklijn ingesteld moet worden om de gewenste temperatuur te krijgen. Aan de hand van soort verwarming (vloerverwarming, radiator, convector) en andere gegevens zoals gebouwsoort wordt de stooklijn ingesteld. Bij ruim de helft van onze klanten is deze meteen helemaal goed. Als uw huis net wat beter geïsoleerd is, wat meer tocht, hoge plafonds heeft etc etc kan het zijn dat de stooklijn net wat anders ingesteld moet worden om te voorkomen dat het in de kamer structureel warmer of kouder wordt dan de ingestelde temperatuur. Wij doen dit graag voor u maar u kunt het als u wil ook de stooklijn zelf instellen.

 

Onderhoud

Uw warmtepomp heeft jaarlijks onderhoud nodig. Wij controleren dan de werking, foutcodes, lekkages, veiligheid en reinigen het vuilfilter. De eerste 2 jaar onderhoud zijn bij ons bij de verkoopprijs inbegrepen. Daarna blijven wij graag de gehele levensduur van uw installatie zorgen dat die optimaal blijft werken.